-

Hvordan kan søvn-apps hjælpe dig med at sove bedre?

Af Daniel Malmros

Ifølge søvneksperter er det op mod 10-15% af den danske befolkning, der lider af alvorlige og langvarige søvnproblemer. Det kan lede til alvorlige helhedsproblemer. Derfor er det vigtigt, at du finder frem til løsninger, hvorpå du kan forbedre din søvnkvalitet. Det indebærer blandt andre at komme ind i et sundt søvnmønster.

Søvn-apps 

De seneste år, har vi fået en øget bevidsthed omkring kvaliteten af vores søvn. Det har blandt andet resulteret i, at søvn-apps er begyndt at vinde større indpas blandt mange af os. Nogle er skeptiske overfor at bruge en app, som et værktøj til at forbedre deres søvn - men der er faktisk evidens for, at søvn-apps kan være effektive i afhjælpningen af søvnproblemer.

Der er forskellige måder, hvorpå søvn-apps kan forbedre din søvn.

For det første kan søvn-apps hjælpe dig med at spore dine søvnvaner og søvnmønstre. Disse oplysninger kan bruges til at identificere områder, hvor der kan foretages forbedringer. Hvis du eksempelvis ofte oplever at ligge vågen midt om natten, kan det være nødvendigt at justere ens søvnrytme eller at komme ned i gear inden sengetid.

For det andet kan søvn-apps give vejledning og støtte til at hjælpe dig med at ændre søvnvaner. Mange apps indeholder undervisningsmateriale, der kan informere dig om principperne bag god søvnhygiejne. Klassiske principper er at undgå koffein før sengetid eller skabe en god afslapningsrutine for at hjælpe dig med at slappe af, inden du skal sove. 

For det tredje kan søvn-apps tilbyde personlig støtte til at hjælpe dig med at overvinde specifikke udfordringer med din søvn. Dette kan især være nyttigt for dig, der har problemer med at falde i søvn eller fastholde din søvn i løbet af natten. Nogle apps tilbyder afslapningsøvelser, hvid støj og andre værktøjer, der kan hjælpe dig med at sove bedre.

Hvil® er et eksempel på en søvn-app, som kan hjælpe dig med at forstå din søvn og sove bedre. Appen består af en søvndagbog og et skræddersyet forløb, som er sammensat ved hjælp af intelligent teknologi, data og forskning.

Ved hjælp af de daglige registreringer i søvndagbogen kan Hvil® skræddersy et forløb baseret på CBT-I, hvor du, som bruger, kommer i berøring med søvnoptimering til deaktivering, kognitiv terapi samt meget mere.